Wnętrze

Kuchenka elektryczna czy gazowa?

Chcąc wyposażyć swoją kuchnię w niezbędny i dobry sprzęt, nie warto się spieszyć z podjęciem decyzji. Zwłaszcza wybór kuchenki wymaga zastanowienia i wzięcia pod uwagę wszystkich za i przeciw. Wśród najczęściej spotykanych kuchenek wymienić można gazowe i elektryczne. Warto poznać ich zalety i wady.

Kuchenka gazowa – wady i zalety

Kuchenka gazowa należy do najbardziej popularnych i najchętniej wybieranych. Co na to wpływa?
Przede wszystkim kuchenka ta doskonale sprawdza się w domach pozbawionych solidnej instalacji elektrycznej. Ale istotne znaczenie ma też jej niewygórowana cena i pewność, że nie będzie kłopotów z gotowaniem w razie przerwy w dostawie prądu.
Jej zaletą jest również większa efektywność gotowania, gdyż w każdej chwili wielkość płomienia można dostosować do potrzeb.
Jednak, jak wiadomo, korzystanie z kuchenki gazowej wymaga doprowadzenia instalacji z gazem lub kupna butli gazowej. Wadą kuchenki jest też możliwość wycieku gazu, spowodowanego nieodpowiednim użytkowaniem. Dlatego konieczne są regularne kontrole stanu urządzenia, a dodatkowo wymagana jest odpowiednia wentylacja kuchni. Nie trzeba też nikomu tłumaczyć, że dzieci w pobliżu tej kuchenki to ogromne zagrożenie.

Kuchenka elektryczna – czy warto?

Wśród kuchenek elektrycznych są żeliwne, ceramiczne i indukcyjne. Za najbardziej nowoczesne uznawane są jednak kuchenki indukcyjne.
Wybór takiej kuchenki przyniesie każdemu mnóstwo korzyści, gdyż jest ona najbardziej wydajna, oszczędna i bezpieczna. Jednak posiada też wady, a wśród nich: wysoką cenę, konieczność zakupu odpowiednich garnków oraz przeciwwskazania zdrowotne do jej używania przez niektóre osoby.

Przedstawione wyżej informacje dają pewien mglisty obraz sytuacji, ale i tak wybór kuchenki należeć będzie do jej przyszłego właściciela.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.