Budowa / Wykończenie

Wytapianie blachy w kręgu z kęsów stali w SSAB Tunnplat

Zakład produkcyjny SSAB Tunnplat w Borlange (strona zakładów SSAB Tunplant) realizuje rozmaite procesy przetwórcze kęsów stali prowadząc przemianę ich do blach w kręgu. Różne procesy odpowiedzialne są za różne właściwości i zastosowanie produktu końcowego. Przeznaczenie rozpoczyna się od prostych blach czarnych poprzez blachy dachowe, a skończywszy na blachach wysokowytrzymałych stosowanych w konstrukcjach samochodowych.

Jednym z pierwszych etapów przeistaczania kilkudziesięciotonowych kęsów stali w blachę w kręgu jest rozgrzanie ich do 1800 stopni Celsjusza. Kęsy te są przenoszone na linię produkcyjną i walcowane na gorąco czyli przesuwane pod olbrzymimi metalowymi rolami. Ten etap pochłania setki tysięcy litrów wody, która w późniejszym czasie jest odzyskiwana. Warto tutaj nadmienić, że przez obszar fabryki w Borlange przepływa miejsca rzeka, z której czerpana jest woda do produkcji natomiast ta sama woda po zakończonych procesach chłodzenia, wypuszczana z powrotem do rzeki jest bardziej czysta niż pierwotnie. SSAB Swedish Steel przykład olbrzymią wagę do akcji ochrony środowiska naturalnego.

Rozwalcowany materiał posiada grubość kilku centymetrów i zwijany jest w kilkudziesięciu tonowe kręgi.

Kolejnym etapem jest proces walcowania na zimno, którego zadaniem jest dalsze zmniejszanie grubości blachy aż do standardowej 0,50mm. Norma budowlana EN-PN 508-1:2003 wymaga stosowania do stalowych pokryć dachowych blachy o grubości 0,50mm.

Etap trzeci, to uelastycznianie blachy, która po dwóch poprzednich traci na giętkości. Urządzenie realizujące tenże proces, to potężna japońska automatyczna linia, której wysokość przekracza 20m. Blacha w kręgach jest rozwijana i przechodzi przez setki metalowych walców oraz kilka innych procesów. Efekt końcowy sprawia, że blacha nadaje się do formowania bez ryzyka pęknięcia. Następnie zwinięte kręgi z elastyczną blachą przechodzą do kolejnego kroku czyli nakładania powłok zewnętrznych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *